- Hello! Good morning!
- Hello.
Pe faţa vameşului nu se citeşte nici o urmă de zâmbet. Suntem priviţi cu atenţie, ne sunt cercetate actele, suntem întrebaţi unde mergem şi dăm răspunsul corect: la
- Era neapărat nevoie să-i spunem că mergem la
- Dacă îi spui în faţă că mergi în
- Crezi că s-ar comporta aşa?
- Nu sunt sigur. Dar nici nu vreau să aflu.
Primul oraş prin care trecem, imediat ce am ieşit din vamă, e Ar Ramtha, o localitate destul de curăţică, cu case orientale, fără acoperiş şi cu stâlpi şi fire de electricitate peste tot. În afara oraşului domnesc livezile de măslini care ocupă mare parte din pământul roşu, dealtfel destul de cultivat.
Şoseaua 15 se intersectează cu o alta într-o floare, apoi trece pe lângă Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie şi Spitalul Universitar Regele Abdullah.
- Uite, babe, încă o universitate în mijlocul deşertului. E ca şi cum ai deschide o universitate în Podişul Transilvaniei sau în Bărăgan. Chiar şi acolo nu ţi s-ar părea atât de nefiresc, pentru că mai vezi ţipenie de om, dar aici?
- Chiar e ciudat.
La ora 11.00 ajungem la Jarash, vechea Gerasa din perioada antică. Ruinele oraşului vechi se află în latura vestică, pe partea dreaptă a şoselei noastre. Din tot ceea ce am văzut până acum, cu excepţia amfiteatrului din Efes, acesta este cel mai bine păstrat sit arheologic. Începând din partea de nord, cu strada principală dreaptă flancată de coloane imense, cu templul zeiţei Artemis şi Tetrapylonul impresionant, până în partea centrală, unde se află fosta catedrala creştină a oraşului, înălţată la capătul unor nenumărate trepte, apoi latura de sud cu incredibilul for roman, amfiteatrul, templul lui Zeus, Hipodromul şi Arcul lui Adrian, toate edificiile Gerasei de altădată sunt extraordinare. Peste toate, mozaicul cu figuri geometrice din biserica Sfinţilor Cosma şi Damian întrece în frumuseţe orice construcţie din piatră, de dinainte, din perioada sau mult timp după perioada sa.
- Aici chiar mă simt într-un oraş antic care n-a murit, n-a fost distrus, ci e prezent, viu, cu cetăţeni care se odihnesc pentru câteva ore ascunşi de soarele arzător al amiezii, ca să iasă apoi la piaţă, în for sau să meargă la templu sau la biserică.
- Mă bucur că-ţi place.
Înaintând pe şoseaua 15 ajungem într-o zonă muntoasă, cu stânci sterpe. În vale curge râul Zarqa, ce formează un lac de acumulare, o perlă şerpuitoare în această mare roşie.
- Baby, de aici încep istoriile biblice. Ne apropiem de locuri legendare, care toate la un loc formează istoria sfântă a mozaismului, creştinismului şi mahomedanismului.
- Acesta e unul din motivele pentru care fiecare din aceste religii a căutat întotdeauna să-şi aroge drepturi asupra regiunii.
- Acolo jos e râul Zarqa. Numele nu spune nimic. Dar numele de Jabbok, cum era cunoscut în vechime, spune multe.
- Vreau povestea.
- Hai să-ţi spun în mare povestea antică a evreilor. Cum se spune, să o luăm de la Adam, coane Fănică.
- De la Adam să fie!
- Adam şi Eva au avut doi fii prima dată, pe Cain şi Abel. Au urmat şi alţii, băieţi şi fete, dar aceştia au fost importanţi. Dintre cei mai apropiaţi urmaşi s-a remarcat Noe, care a salvat natura umană şi câte o pereche din fiecare exemplar de vieţuitoare atunci când a venit potopul. Ce e foarte important e faptul că potopul apare în memoria istorică şi în documentele celor mai multe popoare antice, de unde rezultă că evenimentul chiar a avut loc. După potop principalul personaj important este Avraam, care devine şi primul om foarte apropiat de Dumnezeu. Omul căruia Dumnezeu îi face promisiuni: că îl va proteja, că îl va înmulţi pe faţa pământului, că generaţiile născute din el vor stăpâni pământul acesta. Începând cu Avraam, patru oameni au fost renumiţi în acea perioadă, tată, fiu, nepot şi strănepot. Avraam, Isaac, Iacov şi Iosif. Toţi au trecut prin istorii extraordinare, dar povestea noastră de azi se opreşte la Iacov.
- Nepotul lui Avraam.
- Da. Ce s-a întâmplat: tatăl său, Isaac şi-a chemat într-o zi copiii, pe Isav şi Iacov, ca să le dea binecuvântarea paternă. Era o chestie importantă, era ca un testament, dar şi un act sacru. Isav, fiind cel mai mare, avea drepturi mai multe, dar printr-un şiretlic Iacov a reuşit să primească binecuvântarea cea puternică: pentru că Isav era mai păros, Iacov s-a îmbrăcat în piei de oaie şi a venit la bătrânul lui tată şi a primit binecuvântarea care i se cuvenea celuilalt.
- Inteligent.
- Ulterior, de teamă să nu fie omorît de fratele său, Iacov a fugit în Mesopotamia, în zona Irakului, la rudeniile mamei lui, unde a stat mai mulţi ani, s-a căsătorit, dar a şi făcut o avere uriaşă. Şi pentru că dorea să se întoarcă în locurile natale, la un moment dat şi-a luat averea şi femeile şi a plecat spre Palestina. A trecut pe aici, a traversat râul, apoi s-a oprit în vale, pentru că a aflat că fratele lui vine să-l întâmpine şi vine cu vreo 400 de oameni, ceea ce nu era bine. Peste noapte se spune că a venit cineva la el şi s-a luptat cu el. Era întuneric, nu vedea nimic, dar Iacov s-a luptat cu el până în zori. Pe când se crăpa de ziuă acel cineva i-a cerut lui Iacov să-l lase să plece, dar omul nostru a refuzat până nu va fi binecuvântat de adversarul său. I-a cerut să-şi spună şi numele, dar acela i-a spus doar atât: “De ce vrei să ştii numele meu? Numele meu este minunat”.
- Cine era?
- Cine crezi că era?
- Era Dumnezeu?
- Nu. Era un înger al lui Dumnezeu, dar un înger care practic Îl reprezenta pe Dumnezeu.
- Şi ce s-a întâmplat?
- Îngerul i-a spus că din acea clipă numele lui Iacov va fi schimbat în “Israel”, apoi l-a binecuvântat şi a dispărut.
- Deci numele de
- Da, iar acel eveniment s-a întâmplat aici, în vale, în locul numit Peniel. În traducere, locul se numeşte “am văzut faţa lui Dumnezeu şi am rămas în viaţă”, pentru că în credinţa evreilor nu se putea să vezi faţa divină şi să rabzi energiile care emană din aceasta. Cine ar fi văzut faţa lui Dumnezeu ar fi murit instantaneu.
- Interesant.
- În acest loc s-a schimbat, pentru a nu ştiu câta oară, istoria evreilor.
- Şi ce s-a întâmplat cu Iacov şi cu fratele lui?
- Iacov era un tip foarte dezgheţat. Ce crezi c-a făcut? Şi-a împărţit turmele în mai multe grupuri şi le-a trimis pe rând, grup cu grup, înaintea fratelui său, ca daruri pentru a-l îmbuna. În momentul în care s-au întâlnit Isav era atât de bine dispus încât s-au împăcat imediat şi Iacov a fost invitat să se stabilească în Palestina, ba şi-a primit şi turmele înapoi.
- Deştept tipul.
- Mai că-mi vine să spun că de la Iacov se trage ideea de jidan.
Vorbind într-una despre istoria lui Iacov ajungem la
Luăm masa la o terasă, apoi continuăm vizita. E interesant că în
După ce vizităm oraşul vechi, aflat jos, în centru şi amfiteatrul roman ne îndreptăm spre vest, urcând pe un bulevard spre ieşirea din oraş. Zona aceasta este mai aglomerată, mai mult din cauza pietonilor care trec strada pe oriunde, determinând îngreunarea traficului şi apariţia celorlalte efecte: gălăgie, noxe, risc de accidente. În afară de noi, turiştii străini, nimeni nu acordă importanţă problemei.
Cu piaţa Ras Al Ain şi Primăria capitalei se încheie scurtul nostru tur al oraşului. Ieşim din
La sud de orăşelul Na’ur intrăm în dreapta, pe şoseaua 31, cea care duce la Madaba. Rulăm în jos, cu efort scăzut, un lucru foarte bun pe căldura după-amiezii. Drumul curge printre colinele line, pe care pământul roşu alternează uneori cu cel negru sau galben.
Ora 18.00 ne prinde tocmai când ajungem la Muntele Nebo. De fapt coborâm spre Nebo, pentru că cu cât înaintăm spre Marea Moartă cu atât se coboară mai mult, cu mult mai mult decât nivelul oceanului.
Pe Muntele Nebo se află o veche mănăstire bizantină. În apropiere e memorialul din marmură care ne anunţă că ne aflăm într-un loc sfânt pentru evrei şi creştini şi simbolul şarpelui înălţat de Moise în deşert pentru izbăvirea israeliţilor.
- Babe, am văzut filmul cu Moise, am citit despre el, dar ce e adevăr în toată povestea vieţii lui?
- Păi cam tot e adevărat. Ce nu ştii e faptul că Moise a scris primele cinci cărţi din Vechiul Testament. El e autorul relatării despre facerea lumii, despre Adam şi Eva, Noe, Avraam şi ceilalţi care au venit după ei.
- Dar când a trăit?
- Ti-am zis azi că după Avraam a fost Isaac, apoi Iacov şi Iosif. Odată cu Iosif poporul evreu s-a mutat în Egipt, dar după moartea acestuia a început să fie asuprit şi statutul social i s-a schimbat. Evreii sau israeliţii cum erau numiţi au fost transformaţi în sclavi şi puşi la muncile grele. Atunci a apărut Moise, copil de evrei crescut la curtea faraonului. Dar despre viaţa lui o să vorbim mai încolo, când o să ajungem în Peninsula Sinai. Aici e vorba de moartea lui.
- Aici a murit?
- Când israeliţii au fost scoşi din Egipt au rătăcit prin deşert timp de 40 de ani. Dumnezeu s-a supărat la un moment dat pe ei şi a spus că nici unul dintre cei care a ieşit din Egipt nu va vedea Pământul Făgăduinţei, ci doar următoarea generaţie. De aceea israeliţii au venit pe aici, prin zona Madaba, iar când au ajuns la Muntele Nebo Moise a fost invitat de Dumnezeu să privească Pământul Făgăduinţei. Aşa cum s-a jurat, Dumnezeu nu i-a permis nici unuia dintre bătrâni să intre în Palestina. Inclusiv Moise a murit aici, pe munte şi a fost îngropat într-un loc secret, pentru ca trupul lui să nu devină obiect de adorare pentru evrei.
- Ce interesant!
- Mai e ceva important legat de muntele acesta. Într-una din cărţile Vechiului Testament se spune că atunci când Ierusalimul a fost cucerit de babilonieni, templul distrus şi poporul evreu dus în robie aici, în acest munte, a ascuns profetul Ieremia Chivotul Legii.
- Cufărul acela aurit despre care e vorba în Indiana Jones?
- Cufărul din aur în care evreii ţineau Tablele Legii, toiagul lui Aaron şi mana.
- Sunt prea multe informaţii. Mai încet.
- Tablele Legii le ştii. Cele două table din piatră cu cele zece porunci pe ele. Toiagul lui Aaron era acel toiag folosit de fratele lui Moise pentru a face minunile în faţa faraonului, minuni în urma cărora israeliţii au putut pleca din Egipt.
- Şi mana e mâncarea cu care s-au hrănit în deşert timp de 40 de ani.
- Da, o hrană divină care a încetat să apară în clipa în care israeliţii au intrat în Pământul Făgăduinţei sau
- Deci în acest munte a fost ascuns Chivotul?
- A fost pus într-o peşteră. Câţiva evrei au încercat să menţină urmele, dar Ieremia a avut grijă să le şteargă şi a spus că acel Chivot va fi găsit atunci când Dumnezeu va considera de cuviinţă.
- Foarte interesant. A fost găsit vreodată?
- Niciodată. Problema e că mai multe locuri din lume revendică acest Chivot, care se spune că ar fi ajuns în Etiopia sau Egipt sau se află sub Templul din Ierusalim.
- Crucea aceasta seamănă cu semnul acela folosit la farmacii, cu şarpele pe cruce.
- E acelaşi semn. E vorba despre un eveniment petrecut în deşert, în timp ce israeliţii vagabondau spre
- Nu e complicat, dar sunt multe lucruri care se leagă şi pe care, dacă nu le cunoşti pe cele de dinainte, nu reuşeşti să le înţelegi.
- De aceea istoria evreilor şi religia mozaică e atât de interesantă şi profundă. Totul se învârte în jurul încercării milenare a oamenilor de a ajunge înapoi la Dumnezeu, după ce Adam a preferat să se îndepărteze de El. Prin Avraam evreii au primit promisiunea că din neamul lor va apărea acel cineva care să-i aducă iar la Dumnezeu, Mesia, deci aşa se explică marea lor mândrie de “popor ales”. Doar că în timp au făcut atâtea gafe, siguri pe ei că sunt popor ales şi că nimic nu li se mai poate întâmpla, încât Dumnezeu la un moment dat le-a zis prin profeţi: “Gata, m-am săturat! Nu vă mai vreau! Îmi aleg alt popor!”. Şi când a venit Mesia, pe care ei îl aşteptau ca pe un rege care va sfărâma pe toţi duşmanii lui
- Vezi? Când îmi vorbeşti mai pe larg încep să înţeleg din ce în ce mai bine tot ce s-a întâmplat şi care e legătura dintre religiile astea.
- O să înţelegi totul. Oricum, şi tu cunoşti multe detalii despre istoria aceasta a religiilor, doar că nu le-ai luat în seamă până acum.
- Hai să ne continuăm drumul. Soarele începe să apună.
Odată cu apusul intrăm în Madaba. Poate că orăşelul ar fi trecut neobservat de-a lungul istoriei dacă aici nu s-ar fi descoperit în secolul XIX celebrele mozaicuri-hărţi din biserica Sfântul Gheorghe. Locaşul este administrat de comunitatea grec-ortodoxă şi se află în centrul oraşului, în capătul unei alei pavate, într-o curte generoasă.
- Baby, aici se află cea mai veche hartă descoperită a Ţării Sfinte. Datează din secolul VI, deci de prin timpul împăratului bizantin Justinian.
- Cine a făcut-o?
- Nu se ştie, dar în orice caz e vorba de autori bizantini. Pe atunci arabii încă nu veniseră prin părţile astea. Ce e interesant e faptul că secolul VI a fost primul în care oamenii au început să se gândească la descrierea regiunilor în care trăiau sau a celor învecinate. În aceeaşi perioadă un călugăr egiptean, Cosma Indicoplevstul, a scris o carte intitulată Topografia creştină, în care descria mai multe regiuni din Orient.
- Şi unde e mozaicul?
- Hai să intrăm.
Opera de artă se întinde chiar sub candelabrul cel mare şi e protejată de picioarele trecătorilor. Se vede clar Ierusalimul, Nilul şi numele altor localităţi din Palestina.
- Literele bizantine seamănă cu cele ruseşti.
- Invers. Cele ruseşti, care sunt caractere chirilice, provin din cele bizantine. Prin anii 800 fraţii Chiril şi Metodiu, doi călugări din Tessalonic care răspândeau creştinismul prin Cehia de azi, şi-au dat seama că trebuie să inventeze un alfabet pentru popoarele slave. Aşa s-a născut alfabetul chirilic, folosit de popoarele de origine slavă: ruşi, sârbi, bulgari, etc.
- Dar alfabetul bizantin provine din cel grec, nu?
- E acelaşi.
După ce ieşim din biserică mergem să căutăm un hotel şi ne cazăm în oraş. Duşul răcoritor e binevenit în urma a două zile în care am rulat prin deşert şi căldură. Luăm cina, apoi încercăm să vedem ce s-a mai întâmplat la Euro 2008. Spre deosebire de turci, iordanienii nu mai sunt atât de interesaţi de ceea ce se întâmplă în Europa. Malina deja s-a pregătit de somn şi m-a lăsat să caut măcar vreo urmă de ştire sportivă, dar dau numai de muzică orientală, ştiri despre arabi şi închinări la moschei. Oboseala e mai puternică decât setea de cunoaştere, aşa că după o jumătate de oră de căutări încep să produc vise.